Mr Gerard van Westen

Passie om uw vraagstukken op te lossen.

Fiscaal adviseur loonheffingen en arbeidsrecht

Handhavingsmoratorium Wet DBA loopt door na 1 oktober 2021

Staatssecretaris Vijlbrief heeft in Tweede Kamer gezegd dat de Belastingdienst op 1 oktober a.s. NIET zal beginnen met de handhaving ter bestrijding van schijnzelfstandigheid.
Aanleiding was een motie van  de ChristenUnie, waarin staat dat de Tweede Kamer eerst ‘een redelijk en handhaafbaar alternatief voor de Wet DBA wil zien’.
Zoals bekend verving de Wet DBA in 2016 de VAR. Sindsdien is het eufemistisch gezegd voor de fiscale kwalificatie van een arbeidsrelatie een rommeltje. De handhaving van de Wet DBA is ook steeds opnieuw uitgesteld met een ‘handhavingsmoratorium’ in afwachting van een werkbaar alternatief.
Uiterlijk 1 oktober 2021 zou worden begonnen met overgangsrecht in afwachting van volledige afschaffing van het moratorium.
Nieuwe fiscale regels voor de kwalificatie van een arbeidsrelatie – wel of geen dienstbetrekking – laten echter nog immer op zich wachten. Zo te zien gaat dat ook nog wel even duren, mede vanwege de samenhang met veranderingen in het arbeidsrecht.

De pilot van de zogenoemde webmodule, een goedbedoeld hulpmiddel voor opdrachtgevers voor die kwalificatie, loopt intussen door tot 1 oktober waarna evaluatie volgt.

NB: de Belastingdienst treedt thans alleen op bij ‘kwaadwillendheid’. Dat is het geval als opzettelijk een situatie van evidente schijnzelfstandigheid is ontstaan of deze blijft bestaan terwijl de opdrachtgever dat had kunnen weten.
De bewijslast daarvoor rust op de Belastingdienst.
Gerard van Westen